EEG (Elektroensefalografi)
- Elektroensefalografi (EEG) beyin temel biyoelektrik aktivitesinin incelenmesidir. İşlem küçük elektrotların saçlı deriye yerleştirilmesiyle yapılmaktadır.
- EEG çekimi esnasında canınızın yanması söz konusu olmamakla birlikte bir süre sakin ve hareketsiz kalmanız yeterli olmaktadır.
- EEG epilepsi hastalarına veya epilepsi ön tanısı olan hastalarda yapılan bir elektrofizyolojik çalışmadır. Hastaların karnı tok ve saçları temiz olmalıdır.
- Saçların arasına bağlanan elektrotlarla kayıt alınıp yorumlanır.EEG nin çekim amacı beyinde oluşan zararları görmektir.Bu zararlar anne karnındada oluşabilir daha sonra kafaya bir darbe sonucu ya da ateşli bir hastalık sonucuda oluşabilir. Özellikle epilepsi geçiren hastalarda uygulanır. İki çeşit EEG çekimi vardır. 16 tane elektrot vardır. Bunlardan 8 tanesi sağ baş tarafına 8 tanesi de sol baş tarafına, alından başlayarak enseye kadar yapıştırılır ve çekim yapılır. Çekim yapılırken hasta sedyeye yatırılır ve hareketsiz kalması sağlanır.
EEG NASIL ÇEKİLİR ?
- Beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrodlar aracılığıyla EEG aletine iletilir ve veriler ortalama 20 dakika süreyle bilgisayara kaydedilir.
- Çekim sırasında hastaya elektrik verilmesi sözkonusu değildir ve hasta herhangi bir ağrı duymaz.
- Parazitsiz, kaliteli bir kayıt alabilmek için hasta çekim sırasında aksi istenmedikçe gözlerini kapalı, çene ve boyun kaslarını gevşek tutmalı, olabildiğince hareketsiz durmalıdır.
- Çekimin 3. dakikasında hastadan derin nefes alıp vermesi, çekimin 10. dakikasında ise aralıklı olarak verilen ışık kaynağına bakması istenir.
Çekime Gelirken
- EEG incelemesinin parazitsiz olması bakımından çekim gününün sabahında saçların yıkanması yararlıdır.
- Sürekli kullanılan ilaçlar varsa, çekim gününde de ilaçlar kullanılmaya devam edilir. EEG'yi değerlendirecek olan hekime bu konuda bilgi verilmesi uygun olur.
- Bu yazıdan anlaşılacağı gibi önemsiz sayılabilecek baş ağrıları önemsenmeli, ağrı çok şiddetli ve uzun sürüyorsa doktora başvurulmalıdır. Unutmayalım ki yaşama şansı bize bir kere veriliyor bizlerde bunu değerlendirelim.
|
EMG (Elektronöromyografi)
- EMG iki bölümden oluşan bir tetkiktir. Kas ve sinirleri inceler.
- EMG nin birinci bölümünde; iletim çalışmasında sinirlerin ne kadar hızla iletim yaptığını hesaplar. Kasların üzerine yerleştirilen elektrodla ilgili sinire çok hafif bir elektriksel uyarım verilir.
- Hastaya hiçbir zararı yoktur. Sadece kalp pili olan hastalarda bu tetkik kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için yapılmaz.
- EMG'nin ikinci bölümünde ise, çok ince özel olarak yapılmış, sadece bir hastaya kullanılıp atılan "disposable" iğneler kullanılır. Gerekli kaslara iğne ile girilerek bu kasların aktivitesine bakılır. Bu bölümde elektrik uyarımı yoktur. ("Coumadin" adlı kan sulandırıcı kullanan hastalarda dikkatli olunur)
EMG Hangi Hastalıkların Tanısında Yapılır ?
- Bel ve boyun fıtıkları, kas hastalıkları, motor nöron hastalığı, nöropatiler, sinir sıkışmaları gibi ön tanısı olan hastalara uygulanır
- Periferik ve kranial sinir yaralanmaları
- Periferik sinir sıkışmaları (tuzak nöropatiler, karpal tünel sendromu, kübital tünel sendromu,tarsal tünel sendromu vs.).
- Boyun ve bel fıtıkları teşhisi
- Periferik ve kranial sinirlerin fonksiyonlarını bozabilen hastalıklar (şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, tiroid disfonksiyonları vs.)
- Yüz felçi teşhis ve takibi
- Kas hastalıklarının teşhisi (myopati vs.)
- Kas-sinir kavşağı hastalıklarının teşhisi (myasteni gravis vs.)
- Kas erimeleriyle giden omurilik hastalıklarının teşhisi (ALS, polio vs.)
|